H ιστορία του ξεκινά πριν από 2300 χρόνια.
Η τεχνική του Taekwondo προβλέπει περισσότερη χρήση των ποδιών, σε σχέση με άλλες πολεμικές τέχνες. Ετσι, γίνεται πιο αποτελεσματικό, διότι τα πόδια είναι πιο ισχυρά, και έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια, απ’ ό,τι τα χέρια.
Οι Κορεάτες, δεν είναι οι μόνοι που εξέλιξαν τεχνικές σωματικής επίθεσης και αυτοάμυνας με τα πόδια. Το αρχαίο Ελληνικό άθλημα Παγκράτιο, για το οποίο υπάρχουν τεκμηριωμένα ιστορικά στοιχεία, χρησιμοποιούσε τεχνικές επίθεσης και άμυνας με τα πόδια.
H τεχνική επίθεσης και άμυνας, με τα πόδια αναπτύχθηκε περί το 700 – 600 π.χ και αμέσως έγινε ευρέως γνωστή και στα τρία αρχαία βασίλεια ( SILLA, KOGOORYO, BAEKJE) της τότε Κορεατικής Χερσονήσου.
H εξέλιξη αυτής της πολεμικής τέχνης συντηρείται, μέχρι που το 1955, Αξιωματικοί του Κορεατικού στρατού της δίνουν την ονομασία Taekwondo, διαμορφώνοντας το προφίλ του νέου εθνικού τους σπόρ.
O GEN Choi Hong Hi, ήταν ο άνθρωπος που έδωσε στο Taekwondo, τη σημερινή του ονομασία που σημαίνει:
TAE: τεχνική των ποδιών, λάκτισμα
Kwon: τεχνική των χεριών, πυγμή
Do: πνευματική καλλιέργια, ορθός τρόπος ζωής, τεχνική
Το Taekwondo δεν σταμάτησε ποτέ να καλλιεργείται στην Κορέα, εκτός από το διάστημα 1909-1945, όταν οι Ιάπωνες κατακτητές διέταξαν την απαγόρευση ενασχόλησης με την τέχνη.
Από το 1955 και μετά, το Taekwondo τυγχάνει παγκόσμιας αναγνώρισης ώς την πλέον αποτελεσματική πολεμική τέχνη, η οποία μετατρέπεται σε ένα δημοφιλέστατο άθλημα.
Το 1956 ιδρύεται η Κορεάτικη ομοσπονδία του Taekwondo και ακολουθεί η Διεθνής Ομοσπονδία το 1973. Την ίδια χρονιά διεξήχει και το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
Μέχρι το 1973 παγκοσμίως το Taekwondo ήταν ένα. Πολιτικές εξελίξεις στο κράτος της Νότιας Κορέας, ήταν αφορμή να παρουσιαστεί παγκοσμίως το Taekwondo, από τότε με δύο τάσεις, το αγωνιστικό σύστημα Ι.Τ.F., που το εκπροσωπούσαν Κορεάτες πολιτικοί εξόριστοι, με έδρα τον Καναδά και το αγωνιστικό σύστημα W.T.F. με έδρα την Σεούλ, που το εκπροσωπούσε η κυβέρνηση.
Το 1980 αποτέλεσε σημαντικό έτος για την ιστορία του Ταεκβοντό WTF, καθώς το άθλημα αναγνωρίστηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ως Ολυμπιακό άθλημα.
Το Ταεκβοντό WTF συμπεριλήφθηκε ως άθλημα επίδειξης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988 και της Βαρκελώνης το 1992. Ορόσημο στην πορεία του αθλήματος αποτέλεσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2000 στο Σύδνεϋ, καθώς συμπεριλήφθηκε στο αγωνιστικό τους πρόγραμμα.
Στην Ελλάδα το Ταεκβοντό εμφανίστηκε το 1968, όταν άρχισε να καλλιεργείται με ιδιωτική πρωτοβουλία και πρώτο «δάσκαλο» τον Σταμάτη Κάσση. Την εποπτεία του αθλήματος από το 1979 έως το 1987 είχε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών και Αθλητικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ). Το 1987 ιδρύθηκε η Ελληνική Ομοσπονδία Ταεκβοντό (ΕΛΟΤ), η οποία σε συνεργασία με τρεις γεωγραφικά χωρισμένες περιφερειακές ενώσεις και 12 τοπικές επιτροπές φέρει την ευθύνη για την ανάπτυξη του αθλήματος. Στη δύναμη της ΕΛΟΤ ανήκουν 400 σωματεία με 35.000 και πλέον εγγεγραμμένους αθλητές και αθλήτριες. Κάθε χρόνο διοργανώνονται πανελλήνια, προκριματικά, διασυλλογικά και περιφερειακά πρωταθλήματα όλων των ηλικιακών κατηγοριών, καθώς και πλήθος ημερίδων.